Eläinklinikka Satavet

Ajankohtaista

Leikkauspotilaan ohjeet

Leikkaukset tehdään joko inhalaatio- tai suonensisäisessä anestesiassa kyseisestä toimenpiteestä ja sen vaatimuksista riippuen. Olemme kirjanneet yleiset ohjeet, jotka pätevät kaikkien leikkauspotilaiden kotihoidossa operaatiosta riippumatta. Kaikille potilaille tulee mukaan yksilölliset kotiutusohjeet vastaanotolta lähtiessä ja suosittelemme noudattamaan ensisijaisesti kotiutusohjeita jatkohoidossa.

Leikkauspotilaan saapuminen vastaanotolle

Eläimen tulee olla paastonnut 12 tuntia ennen toimenpidettä. Tämä tarkoittaa, ettei ruokaa tai herkkuja saa antaa 12 tuntiin ennen vastaanotolle saapumista. Huomioithan, että pennun paastoaika on lyhyempi kuin aikuisilla eläimillä ja varmista vastaanotolta vaadittu paaston pituus. Puhdasta vettä saa olla tarjolla normaalisti.

Mikäli lemmikilläsi on jatkuva lääkitys, varmista asiakaspalvelustamme, tuleeko lääke antaa leikkausaamuna normaalisti. Mikäli lääke tulee antaa aamulla ja normaalisti annetaan ruoan kanssa, voi lääkkeen antaa pienen herkun sisällä, muttei suuren annoksen kanssa.

Koira pitää lenkittää normaalisti ennen vastaanotolle tuontia.

Vastaanotolle voi tuoda oman viltin, pehmolelun tai muun pehmikkeen kotoa. Tällöin eläin herätessään haistaa tutun tuoksun ja tämä voi lievittää stressiä erityisesti herkillä eläimillä.

Leikkauspotilaan jatkohoito-ohjeet

Eläin saa herätteen ja heräämistä seurataan vastaanotolla, kunnes potilas on hyvin hereillä ennen kotiin päästämistä. Täydellinen anestesiasta toipuminen vie kuitenkin pitkän aikaa ja eläin voi olla samana päivänä levoton, sekava tai väsynyt. Ulostamisen ja virtsaamisen kanssa voi tulla vahinkoja. Liikkuminen voi olla huteraa. Suosittelemme pitämään eläintä vedottomassa lämpimässä tilassa valvonnan alla kotiin päästyä. Eläin suositellaan pitämään erillään toisista lajitovereista anestesiasta toipumisen ajan.

Potilaan ollessa virkeä, voi tälle tarjota ruokaa ensin pienissä annoksissa, ennen normaaliin ateriointiin palaamista. Seuraathan eläinlääkärin ohjeistuksia ruokinnasta, mikäli tästä on maininta kotiutusohjeissa. Vettä saa olla tarjolla heti heräämisen jälkeen.

Liikuntaa tulee rajoittaa ensimmäisen 2 viikon jälkeen leikkauksesta. Koira lenkitetään kytkettynä vain tarpeilla käyntiä varten. Hyppimistä, riehumista ja kiipeilyä tulee välttää.

Noudata kotiutusohjeissa ilmoitettuja annosteluohjeita mahdollisten lääkitysten suhteen.

Leikkaushaavan hoito

Leikkaushaavaan liittyvät yksilölliset ohjeistukset ovat kotiutusohjeissa. Seuraa kotiutusohjeita haavan hoidossa.

Eläin ei saa nuolla tai raapia haavaa. Haava tulee suojata nuolemiselta tarvittaessa käyttämällä kauluria, haavapukua tai muuta suojaa haavan sijainnista riippuen. Mikäli haavapukua tai muuta suojaa käytetään, on puku/suoja pidettävä kuivana ja vaihdettava välittömästi kastumisen jälkeen.

Mikäli haavan päällä on side, sen voi poistaa parin päivän kuluttua leikkauksesta tai aiemmin, mikäli repsottaa, kastuu tai likaantuu. Mikäli side on tiukasti kiinni, suositellaan reunoja kostuttamaan lämpimällä vedellä tai baby oililla ja varovaisesti irrottamaan. Haavaa voi suihkutella siteen poiston jälkeen lämpimällä vedellä muutaman minuutin ajan 1-2 kertaa päivässä noin viikon ajan.

Haava-alue on pidettävä kuivana ja puhtaana. Haava-alueen voi tarvittaessa puhdistaa juoksevalla kädenlämpöisellä vedellä tai keittosuolaliuoksella huuhtomalla muutaman minuutin ajan 1-2 kertaa päivässä. Huuhtomisen jälkeen haava-alue kuivataan joko pyyhe- tai ilmakuivauksella.

Haava tulee tarkistaa päivittäin. Haava-alue voi turvota tai siihen voi tulla mustelmaa. Olkaa yhteydessä, mikäli haavan hoidossa tai paranemisessa on kysyttävää. Mikäli haava alkaa kuumottaa ja punoittaa, erittää märkäistä eritettä tai eläin on kuumeinen, syömätön tai vaisu, olkaa välittömästi yhteydessä vastaanottoomme.

Mikäli haavaan on laitettu poistettavat tikit, suositellaan tikit poistamaan ja haava kontrolloimaan vastaanotolla 10-14 päivän kuluttua leikkauksesta.