Eläinklinikka Satavet

Ajankohtaista

Hammashoitopotilaan ohjeet

Hammashoito tehdään joko inhalaatio- tai suonensisäisessä anestesiassa kyseisestä toimenpiteestä ja sen vaatimuksista riippuen. Olemme kirjanneet yleiset ohjeet, jotka pätevät kaikkien hammashoitoon saapuvien potilaiden kotihoidossa toimenpiteistä riippumatta. Kaikille potilaille tulee mukaan yksilölliset kotiutusohjeet vastaanotolta lähtiessä ja suosittelemme noudattamaan ensisijaisesti kotiutusohjeita jatkohoidossa.

Hammashoitopotilaan saapuminen vastaanotolle

Eläimen tulee olla paastonnut 12 tuntia ennen toimenpidettä. Tämä tarkoittaa, ettei ruokaa tai herkkuja saa antaa 12 tuntiin ennen vastaanotolle saapumista. Huomioithan, että pennun paastoaika on lyhyempi kuin aikuisilla eläimillä ja varmista vastaanotolta vaadittu paaston pituus. Puhdasta vettä saa olla tarjolla normaalisti.

Mikäli lemmikilläsi on jatkuva lääkitys, varmista asiakaspalvelustamme, tuleeko lääke antaa leikkausaamuna normaalisti. Mikäli lääke tulee antaa aamulla ja normaalisti annetaan ruoan kanssa, voi lääkkeen antaa pienen herkun sisällä, muttei suuren annoksen kanssa.

Koira pitää lenkittää normaalisti ennen vastaanotolle tuontia.

Vastaanotolle voi tuoda oman viltin, pehmolelun tai muun pehmikkeen kotoa. Tällöin eläin herätessään haistaa tutun tuoksun ja tämä voi lievittää stressiä erityisesti herkillä eläimillä.

Hammashoitopotilaan jatkohoito-ohjeet

Eläin saa herätteen ja heräämistä seurataan vastaanotolla, kunnes potilas on hyvin hereillä ennen kotiin päästämistä. Täydellinen anestesiasta toipuminen vie kuitenkin pitkän aikaa ja eläin voi olla samana päivänä levoton, sekava tai väsynyt. Ulostamisen ja virtsaamisen kanssa voi tulla vahinkoja. Liikkuminen voi olla huteraa. Suosittelemme pitämään eläintä vedottomassa lämpimässä tilassa valvonnan alla kotiin päästyä. Eläin suositellaan pitämään erillään toisista lajitovereista anestesiasta toipumisen ajan.

Potilaan ollessa virkeä, voi tälle tarjota ruokaa ensin pienissä annoksissa, ennen normaaliin ateriointiin palaamista. Seuraathan eläinlääkärin ohjeistuksia ruokinnasta, mikäli tästä on maininta kotiutusohjeissa. Vettä saa olla tarjolla heti heräämisen jälkeen.

Liikuntaa tulee rajoittaa parin päivän ajan toimenpiteestä. Koira lenkitetään kytkettynä vain tarpeilla käyntiä varten. Hyppimistä, riehumista ja kiipeilyä tulee välttää.

Noudata kotiutusohjeissa ilmoitettuja annosteluohjeita mahdollisten lääkitysten suhteen.

Hammaskiven ja plakin ennaltaehkäisy kotona

Hammaskivi poistetaan hampaiden pinnoilta ja ientaskuista vastaanotolla ultraäänilaitteella ja hampaat kiillotetaan puhdistuspastalla. Eläimen suusta voi tulla toimenpiteen jälkeen verensekaista sylkeä parin päivän ajan.

Noin viikon kuluttua hammaskiven poistosta olisi hyvä aloittaa hammaskiven muodostuksen ennaltaehkäisy, johon paras keino on päivittäinen hampaiden harjaus. Harjaksi sopii pehmeä lasten hammasharja, eläimille tarkoitettu kiilamainen harja tai sormiharja. Eläimille on olemassa omia fluorittomia lihanmakuisia hammastahnoja, mutta harjaus pelkällä vedelläkin riittää.

Ennaltaehkäisyssä apuna voi käyttää myös plakin ja hammaskiven ehkäisyyn suunniteltuja ravintovalmisteita. Ravintovalmisteet eivät korvaa hampaiden harjausta, mutta auttaa tukemaan ennaltaehkäisyä. On tärkeää valita tuotteita, jotka ovat saaneet VOHC-sertifioinnin (Veterinary Oral Health Council; Eläinlääketieteellinen Suun Terveyden Neuvosto). Esimerkkejä sertifioinnin saaneista tuotteista:

  • Puruluita: Greenies-puruluut, Virbac CET Veggie Dent-puruluut ja ProDen Plaque Off Dental Bites.
  • Maitohappobakteerivalmiste: Petguide-jauhe hammaskiven ennaltaehkäisyyn.
  • Veteen sekoitettava lisäravinne: ProDen PlaqueOff-jauhe.
  • Ruokavalio: Royal Canin Dental- tai Hill’s t/d -kuivamuonat.